Fenix PD20 Premium R2
Fenix har opdateres deres P og L lygter igen, her kigger jeg på PD20 R2, som er opdateret fra PD20, som igen er en opdatering af P2D. Hver opdatering har medført små ændringer i konstruktionen af lygte, den sidste opgradering har også øget lysmængden fra lygten fra 180 til 190 lumen, da lygten er blevet udstyret med en lidt bedre lysdiode. Lygten har beholdt samme betjening, dvs. to forskellige grupper, en med løst hoved og en med fastspændt hoved. Med løst hoved vil lygte tænde på lav, et halv tryk på afbryderen vil skifte til mellem, høj og sos. Med fastspændt hoved vil den starte på turbo og skifte til strobe. Som sædvanlig for Fenix lygter er lygten i aluminium med HA (type 3 anodiseret) på overfladen.
Jeg vil i denne anmeldelse fokusere meget på ændringerne fra de to tidligere versioner af lygten.
Indpakningen af lygten er den samme som den altid har været, en tynd papæske, men et plastic indlæg til at holde styr på tingene.
Indholdet af æsken er også rimelig standard, der er selvfølgelig lygten, håndledsrem, hylster, ekstra gummi til trykknappen, en O-ring, garantibevis, en brochure over andre Fenix lygter og en manual, som indeholder specifikationer og vejledning i brug.
Fra forenden af lygten kan OP (Orange peel, appelsinskal) reflektor ses, Fenix har skiftet lidt mellem OP og SMO (Smooth, glat) reflektor, men her er det altså en OP reflektor. Lysdioden i midten af reflektoren er en XP-E type, som er en ny og forbedre type i forhold til XP-E lysdiode som blev brugt i den ældre modeller. XP-E kan kendes på at den er mindre og ingen metal ring har udenom. Den giver også en anden lysspredning.
Både hovedet og kroppen har riflede områder, for at give et godt greb om lygten. Denne forbedring blev delvis indført ved skiftet fra P2D til PD20 og forbedre væsentligt til denne her udgave.
Generationen før havde PD20 lygter havde nogle kantet på hovedet, for at forhindre lygten i at rulle, disse kanter eksisterer ikke på den nye PD20 R2 lygte.
Et kig bag ind i hovedet viser tilslutningen til batteriet, Fenix har forstærket tilslutningen i midten med et stykke metal. Ringen bruges til at detektere at hovedet er skruet helt ned og at der dermed skal vælges turbo/strobe indstillinger. De to halvmåneformede stykker forhindre at et forkert indsat batteri får forbindelse til midten.
Gevindet til at sætte kroppen fast på hovedet er ændret, det er blevet skåret firkantet, hvilket skulle gøre gevindet mere holdbart. Det betyder også at de nye PD/LD lygter ikke passer dele med de gamle PD/LD lygter.
Inde i kroppen sidder batterifjeder på afbryderen.
Den store nyhed for lygten er nok at nu følger der en klips med og det virker som en meget solid klips.
Trykknappen på lygten er beskyttet af to forhøjninger (På P2D var beskyttelsen hele vejen rundt om trykknappen). Disse forhøjninger gør det muligt for lygten at stå på bagenden og mindsker risikoen for at lygten bliver tændt ved et uheld. Desværre er der ikke mulighed for at løsne bagenden og på den måde forhindre at lygten kan tændes (Det kunne de gamle modeller).
Beskyttelsen rundt om trykknappen har også et hul til fastgørelse af håndledsremmen.
Her er så PD20 R2 og P2D ved siden af hinanden og i skilt tilstand. På PD20 R2 er det ikke længere muligt at skille kroppen og bagenden af, de er lavet i et stykke.
Der medfølger et lille hylster til lygten. Hylsteret er udstyret med både burrelukke og fast øje for montering på et bælte.
Dette er en mindre opdatering af PD20 lygten, med både forbedringer og tilbageskridt. Det er dejligt at den har fået en klips med, lidt højere lysstyrke, for samme strømforbrug, er også godt. Det er kedeligt at sikringen mod at tænde er forsvundet og hvis man ikke bruger klipsen, så ruller lygten for let.
Lygten er stadig en god lygte, men forbedringerne er små i forhold til den gamle PD20 og P2D, så man behøver ikke udskifte en af de gamle modeller, undtaget hvis man savner en af ændringerne.
Målinger og data
Lygten er beregnet til CR123 lithium batterier og ikke andet. Brug af LiIon batterier vil betyde at de lave indstillinger forsvinder.
Lygten er opgivet til 9, 48, 96 og 190 lumen i 35, 7, 2.8 og 1 time.
De forskellige styrker passer nogenlunde med en måling.
Strømmåling: lav:33mA, mellem:155mA, høj:393mA og turbo:1080mA
Højeste spænding før lysstyrke stiger: lav:2.9 volt, mellem:3.2 volt, høj:3.5 volt
En måling af lys og strøm over hele spændingsområdet, viser at lygten har stabilt lystyrke fra omkring 2 volt, hvilket passer meget godt til brug med et CR123 (eller 2xAA) batteri. Lumen er baseret på at specifikationen 190 lumen gælder ved 3 volt.
Størrelse: Diameter: 19.7mm til 22.3mm, længde: 79.3 mm
Vægt: 56.7 gram med klips og et C123 batteri.
Lysdioden er en Cree XP-E R2.
Lygten bruger strømstyring til at regulere lysstyrken, dvs. der er ikke noget pwm i lyset og heller ikke andet støj.
SOS er med 0,33 sekund prikker, 1 sekund streger, 2 sekunder mellem tegn og 3 sekunder mellem at sos gentages. Sos foretages med høj lysstyrke.
Strobe er på 14 Hz, med 50% duty cycle. Strobe er med turbo lysstyrke.
Sammenligning med andre lygter
Jeg har valgt at sammenligne med andre CR123 lygter, selv lygter der kan bruge LiIon har jeg kun brugt CR123 batterier i. Det er følgende lygter (Samme rækkefølge som på billedet): Fenix PD20 R2, Fenix P2D, JetBeam RRT-0, NiteCore EZ123, Quark 123, NiteCore EX10.
På første graf sammenligner jeg maksimal lysstyrke, som det kan ses er PD20 blevet lidt kraftige med den nye lysdiode og er stadig blandt de kraftige CR123 lygter.
Her er så alle lysstyrker samlet og det kan ses at selvom PD20 har 4 lysstyrker, så har den ikke en rigtig lav lysstyrke, der er RRT-0, Quark og EX10 bedre udstyret.
Måling af lux værdien på 2 meters afstand, giver lidt overraskende at PD20 faktisk har en svagere lyskegle end P2D (Selvom forskellen er minimal). RRT-0 har en SMO reflektor, som er rigtig god til at koncentrere lyset. Bemærk at Quark er kommet i en ny udgave, hvor lyset ikke er helt så koncentreret.
Maksimal lysstyrke
Fenix PD20 R2, Fenix P2D, JetBeam RRT-0,
NiteCore EZ123, Quark 123, NiteCore EX10
Maksimal lysstyrke, reduceret eksponering
Fenix PD20 R2, Fenix P2D, JetBeam RRT-0,
NiteCore EZ123, Quark 123, NiteCore EX10
Minimal lysstyrke
Fenix PD20 R2, Fenix P2D, JetBeam RRT-0,
NiteCore EZ123, Quark 123, NiteCore EX10
Fenix PD20 R2
Lav, mellem, høj:
Turbo:
Lav:
Mellem:
Høj:
Turbo:
Fenix P2D
Lygten har samme betjening som PD20, men har også mulighed for at løsne bagenden, så den ikke kan tændes ved et uheld.
Lav, mellem, høj:
Turbo:
Lav:
Mellem:
Høj:
Turbo:
JetBeam RRT-0
Lysstyrke vælges med en ring på lygten.
Min anmeldelse af lygten kan læses her.
CR123 ekstra lav, lav, mellem:
CR123 dagli, høj:
NiteCore EZ123
Lygten har to indstillinger, som vælges ved at skrue lygten mere eller mindre sammen.
Min anmeldelse af lygten kan læses her.
Lav, høj:
Lav:
Høj:
Quark 123
Lygten bruger samme betjening som Fenix, men har lidt flere indstillinger, levere lav og kan også virke med LiIon uden at miste de lave indstillinger.
Mine anmeldelser af Quark: AA, AA-2, 123 og 123-2.
Månelys, lav, mellem:
Høj, turbo:
Månelys:
Lav:
Mellem:
Høj:
Turbo:
NiteCore EX10
Lygten har trinløs indstilling, som ændres ved at holde trykknappen inde.
Lav, høj:
Lav:
Høj: